La pagina 290, o pictura ciudata, care il infatiseaza pe Satan, a atras atentia curiosilor de-a lungul timpului. Acest element grafic, executat de un amator in opinia specialistilor, este cel mai mare desen al diavolului care exista pe pamant. Diavolul este infatisat singur, stand cu bratele in sus. Este desenat doar cu patru degete, cu ghiare si coarne. Fix pe pagina urmatoare este infatisat paradisul in toata splendoare sa. Indiferent de mesajul pe care calugarul pacatos a vrut să-l transmită prin cele doua desene, se poate realiza dualitatea in care omenirea isi duce existenta. Confruntarea dintre bine si rau se afla permanent in jurul nostru si este atat de bine infatisata in Codex Gigas. Acestea sunt cele doua posibilitati sau alegeri pe care omul le are la dispozitie, el alegand o cale in decursul vietii. Codex Gigas ramane o carte plina de mistere, care scunde nebanuite taine si adevaruri despre permanenta confruntare intre Creator si Diavol, intre bine si rau. Cu toate acestea, de-a lungul timpului, s-a crezut ca misteriosul codice a fost scris sub indrumarea diavolului, ceea ce face ca manuscrisul sa fie supranumit si Biblia Diavolului.
O legenda sustine ca miraculoasa carte a fost scrisa de un calugar condamnat, care si-a vandut sufletul diavolului. Povestea incepe in anul 1230, intr-o manastire izolata din Boemia. Intr-o chilie austera, un calugar se roaga sa i se curme viata. Pacatuind, a incalcat o regula monastica sfanta. Pacatul e atat de revoltator incat nu e dat in vileag. Este unul dintre calugarii benedictini. Supranumiti si „calugarii negri” datorita strailelor negre pe care le poarta si care simbolizeaza moartea fata de lumea pamanteasca. Ei faceau juraminte de saracie, castitate, supunere si indura crunte sacrificii fizice: purtau camasi aspre, infestate de purici, posteau, nu dormeau suficient si se autoflagelau. Numai ca cei slabi cadeau prada ispitei: lacomie, invidie, deviatie sexuala. Pedepsele erau extreme pornind de la izolare, infometare, excomunicare si pana la moarte. Undeva prin manastire se decidea soarta calugarului decazut. S-a hotarat ca el trebuie sa moara pentru ca a incalcat regulile. Calugarul le-a promis mai marilor ca daca mai este lasat o zi in viata el va scrie o opera impresionanta prin care sa slaveasca manastirea pe vecie. Superiorii sai au ras, dar calugarul a insistat ca sa fie lasat o singura noapte ca sa-si termine opera. El este lasat sa incerce, dar edictul lor este fara echivoc: daca nu termina cartea, va muri. Calugarul a scris pagina dupa pagina pana cand mana i-a amortit, atunci a apelat la arhanghelul decazut Satan ca sa-l ajute sa termine opera. Legenda spune ca demonul raspunde chemarii calugarului si ii cere sufletul in schimbul ajutorului. In acest fel cartea a fost terminata.
Posesorii codicelui au fost urmariti de un permanent blestem de-a lungul timpului. Totul a inceput cu manastirea din Boemia care s-a confruntat cu grave probleme financiare. „Calugarii negri” au fost nevoiti sa vanda codicele unui alt cult, „calugarii albi” sau cei imbracati in vesminte albe. La putin timp dupa ce „calugarii albi” au intrat in posesie misterioasei carti, s-au confruntat cu o epidemie fatala, ciuma bubonica, vezi si Moartea Neagra, teribila epidemie de ciuma ce a depopulat Europa in 1347. Calugarii care pastreaza Biblia Diavolului sunt devastati. Un episcop puternic le porunceste calugarilor sa inapoieze codicele.