Cuvantul abracadabra, are o semnificatie simbolica fie prin el insusi, sau chiar prin modul prin care este folosit. Abracadabra este unul dintre misticele cuvinte folosite adesea în magie. Acesta a inceput sa fie folosit pe undeva prin Evul Mediu, de catre vrajitoarele pe care le cunoastem azi din povesti in incantatiile lor magice sau chiar de doctori in ritualurile de vindecare. Originile cuvantului se regasesc in limba ebraica, „Abreq Anunt Habra” care in traducere libera semnifica „arunca fulger pana la moarte„. Prima mentiune a cuvantului a fost intalnita inca din secolul al doilea intr-o carte de medicina care poarta numele de Liber Medicinalis, semnata de Quitus Serenus Sammonicus, fizicianul imparatului Caracalla, care suferind de malarie purta la gat o amuleta cu inscriptia cuvantului magic.
Cuvantul magic a fost folosit si in Europa Medievala pentru a reduce febra. Atunci cand un bolnav avea frisoane, ii era aplica pe corp o amuleta cu inscriptiile magice pentru a-l vindeca. Cu cat nivelul febrei scadea, o litera era scoasa din cuvantul mistic pana ce bolnavul se vindeca complet. De asemenea Abracadabra a fost folosit si in timpul ciumei din Anglia din anul 1660. Magicienii sustin ca prin manevrarea corecta a cuvantului magic „Abracadabra” pot controla dragostea, chiar descoperi comori bine ascunse sau pot invoca spirite cu care sa comunice. De asemenea cuvantul mai este folosit si pentru a invoca pacea sau a produce razboiul, a vindeca maladii grave sau a induce saracia sau prosperitatea. Cuvantul se mai regasesti si in mitologia persana, sub forma lui Abracax, si reprezinta divinitatea, fiind caracterizata in 365 de virtuti diferite care guverneaza fiecare zi din an. In realitate este una dintre denumirile zeului Soare Mithras, din perioada in care hindusii si persanii au format un singur popor.
In ziua de astazi, cuvântul „Abracadabra” a devenit mai mult o legenda a unor vremuri de mult apuse, ne mai fiind folosit in scopuri magice.