Abraham Norton, s-a nascut in Anglia anului 1819, o tara prin definitie monarhista, intr-o familie de negustori evrei instariti din Londra. Dupa moartea tatalui sau, in 1849, Norton mostenind o frumoasa avere, s-a mutat in San Francisco, si a intrat in diverse afaceri, in special in sectorul imobiliar, avand initial succes, a devenit unul dintre cei mai bogati oameni din California si chiar din statele Unite ale acelor vremuri, dar nu a avut flerul tatalui sau, si intrand in afaceri cu orez, a pierdut o mare parte din averea acumulata, si rapid a ajuns la faliment, si a disparut fara urma in 1858. Dupa numai un an, Norton s-a intors complet schimbat, manifestand simtome ale bolii psihice denumite „mania grandorii” si s-a intitulat „Norton I, imparat al acestor State Unite” si Protector al Mexicului”, promitand sa lupte impotriva raului ce macina socetatea americana.
A trimis ziarelor proclamatii de dizolvare a congresului Statelor Unite, numindu-l un cuib al coruptiei, si interzice partidele politice, iar in 1862, a cerut Biserici Catolice sa-l recunoasca drept suveran al intregii Americi, spunand ca el este singura solutie pentru incheierea Razboiului Civil, cerand demisia celor doi presedinti, sudist si nordist. Bineinteles ca nu a avut ca nu a primit nici un raspuns.
Norton, in ciuda faptului ca era un personaj ciudat, usor usor a devenit foarte popular in San Francisco, fiind invitat de administratie sa medieze diferite conflicte sociale.
Norton era si un personaj monden in adevaratul sens al cuvantului, fregventa cele mai de lux restaurante si localuri din oras, unele dintre acestea afisand pe meniu ca respectivul local functioneaza cu acordul “Majestatii Sale Imperiale, Norton I al Statelor Unite”sau „Majestatea Sa Abe Norton I a cinat aici”.
Norton era si un avid consumator de cultura avand chiar si o loja „imperiala” rezervata la Opera din San Francisco. In anul 1867, a fost arestat pentru vagabondaj, iar furia populatiei a atins cote nmarginite, fiind ample proteste de strada ce cereau eliberarea Imparatului. Acesta a fost eliberat de insusi seful politiei, un sustinator al imparatului, declarand ca: „Omul acesta nu a rănit, nu a jignit şi nu a furat pe nimeni. Nu a păgubit ţara şi nu a furat din banii publici, ceea ce nu putem spune şi despre politicienii noştri”.
In ultimi ani de viata, Abraham Norton, primise acordul autoritatilor pentru a emite propria moneda, moneda ce era acceptata la plata de catre comerciantii din San Francisco. O alta actiune in stilul lui Norton a fost cererea in casatorie pe care i-a adresat-o Reginei Victoria a Marii Britanii, spunand ca are planuri mari cu tarile lor, bine inteles ca nu a primit raspuns.
In anul 1880, pe 3 ianuarie, Norton moare, iar la inmormantarea sa participa peste 30000 de oameni. Toate ziarele sin oras au aparut cu o banda neagra si au titrat: Le Roi est Mort. Norton a murit sarac, in ciuda faptului ca in tinerete fusese unul dintre cei mai bogati oameni din California, politia gasind in casa acestuia saracacioasa doar 6 dolari cu chipul sau si 2.5 dolari americani.
In ciuda faptului ca era mai mult un personaj monden, Norton a fost si un vizionar, acesta a preconizat aparitia Ligii Natiunilor, si construirea unui pod peste golful San Francisco, lucruri care s-au realizat abia in secolul umator. Aceste preconizari vizionare au fost puse de multi pe seama planurilor francmasoneriei, pentru ca Norton era un mason de grad mare.
In 1980, la implinirea a 100 de ani de la moartea lui Norton, municipalitatea din San Francisco a organizat mai multe manifestatii, in memoria “Primului Imparat al Statelor Unite ale Americii”.