Fidel Castro s-a nascut in apropierea orasului cubanez Biran, la data de 13 august 1926. Acesta a fost fiul nelegitim al unui bogat proprietar de plantatii de zahar, Angel Castro y Argiz, si una din slujnicele sale ce-i va deveni mai apoi sotie, Lina Ruz Gonzalez. Castro a crescut la ferma tatalui sau din estul statului cubanez, alaturi de muncitorii haitieni, unde a fost martor la inegalitatile la care acestia erau supusi. La varsta de opt ani, acesta este trimis la un internat in Santiago. Din cauza incapatanarii sale, are numeroase dispute, atat cu colegii, cat si cu profesorii. Este trimis mai departe la o socala iezuita, unde ramane impresionat de valorile personale de onoare si curaj ale profesorilor.
In 1945, se inscrie la la Universitatea din Havana, unde studieaza dreptul. Castro incepe a studia politica si este extrem de dezamagit in momentul in care nu reuseste sa devina presedinte al federatiei studentilor, acesta castiga in schimb atentia publicului printr-un discurs carismatic prin care critica guvernul cubanez din acea perioada. In anul 1947, se alatura Partidului Ortodox, impresionat fiiind de mesajul de justitie sociala si lupta impotriva coruptiei din partea liderui Chibas. Castro se casatoreste cu Mirtha Diaz Balart de Nunez, o fosta colega de facultate, fiica unui politician cubanez proeminent. Familia Mirthei dezaproba politicile radicale ale lui Castro. Relatiile dintre cei doi devin tot mai incordate insa, din cauza legaturilor apropiate dintre familia Mirthei si Fulgencio Batista, fost presedinte si general militar de extrema-dreapta. In anul 1952, Castro candideaza independent la Congresul cubanez. Planurile sale de a urma o cariera politica sunt amanate pentru scurta vreme, in urma unei lovituri de stat militare conduse de Batista. Noul regim este opresiv, iar Castro isi pierde increderea in democratie si adopta calea revolutiei armate. In anul 1952, Fidel impreuna cu fratele sau, Raul, au format o organizatie revolutionara ilegala si au inceput pregatirea militara.
In 1953, el conduce o insurectie impotriva lui Batista. Aproximativ 140 de rebeli au atacat o garnizoans in Moncada, Santiago. Erau intrecuti numeric si au trebuit sa se retraga. Multi dintre rebeli au fost executati, iar fraţii Castro au fost incarcerati. Batista a transformat procesul fratilor Castro intr-un spectacol media, iar Fidel a profitat de aceasta pentru a ataca regimul in cadrul unui discurs. Desi el a fost condamnat la 15 ani de inchisoare, cuvintele sale au partuns in mintile oamenilor. In urma unui acord de amnistitie, Batista ii elibereaza pe disidentii politici dupa numai 22 de luni de inchisoare. Fratii Castro parasesc Cuba pentru Mexic, unde il vor intalni pe tanarul doctor argentinian Ernesto Guevara. Fidel, Ghe Guevara si Raul, impreuna cu 80 de alti rebeli formeaza ”Miscarea de la 26 iulie”. In 1956 acestia se intorc in Cuba pentru a crea o revolutie, insa sunt atacati prin surprindere de sustinatorii lui Batista si sunt nevoiti sa se retraga in munti. Aici, impreuna cu fratele sau si Che Guevara, incepe o campanie armata. Tot mai multi oameni se alatura cauzei acestora din cauza sistemului corupt si inegal condus de Batista. Castro reuseste sa preia controlul multor orase cubaneze, iar in ianuarie 1959 este primit in capitala Havana precum un erou. Castro dirijeaza mass-media din Cuba si judeca public fosti membri ai regimului Batista. El nationalizeaza comertul si industria si introduce sisteme de invatamant si de sanatate gratuite pentru poporul cubanez. In 1960, acesta preia fabricile si plantatiile detinute de SUA, infuriind administratia de la Washington care impune embargou. Castro semneaza un tratat cu Uniunea Sovietica pentru a comercializa zaharul insular in schimbul petrolului. Fidel Castro a reusit sa blocheze complotul CIA numit „Golful Porcilor” in anul 1961, evitand si numeroase tentative de asasinat. Acesta continua sa primeasca sustinere economica din partea Uniunii Sovietice si sponsorizeaza miscari revolutionare in America Latina si Africa. Castro se considera un lider al persoanelor oprimate din untreaga lume. Colapsul Uniunii Sovietice influenteaza negativ economica cubaneza, Castro este fortat sa improvizeze o cale de iesire, in anul 2000, semneaza un acord petrolier cu liderul Venezuelei Hugo Chavez. In 2008, i-a predat puterea fratelui sau, Raul Castro. Desi retras din viata publica, Fidel Castro ramane o sursa de inspiratie pentru nucleul dur al Administratiei socialiste de la Havana. In decembrie 2014, Obama a anuntat normalizarea relatiilor cu statul cubanez, dupa o perioada de peste 50 de ani de ostilitati. In iulie 2015, cele doua state si-au redeschis ambasadele, dar blocada a ramas in vigoare.
Fidel Castro a decedat vineri la ora 22.29″ (sambata, 5.29, ora Romaniei), el va ramane cunoscut in istorie drept comandantul revolutiei din Cuba, El Ultimo Revolucionario.