teoriisecrete.ro Web analytics

... ...

Templul placerilor interzise

Kandariya Mahadev Templu Khajuraho placeri interzise eroticeTemplul placerilor interzise, a fost descoperit la inceputul secolului XIX, de catre britanici, atunci cand India era posesiune britanica.
Denumit, Kandariya Mahadeva, acesta i-a socat pe pudicii britanici, care au cerut distrugerea imediata a statuilor obscene, ce impodobeau templul, considerand ca este inacceptabil ca oamenii sa priveasca detaliile carnale, infatisate de statuii. Alti oameni mai permisivi sustineau ca este suficient ca acestea sa fie ascunse cumva privirii. Totusi interesele economice i-au determitat pe contestatari sa se rezume la afirmatii ce arata barbaria locuitorilor si sa nu se atinga de temple care in acest fel s-au prezervat în mod exemplar.

Despre India se poate afirma, fara exagerare, ca este tara care a dezvoltat stiinta educației sexuale. Inca din Antichitate, carturarii indieni au privit actul sexual ca pe o stiinta, aflata in stransa legatura cu religia.
Daca in cele mai multe religii din istorie, sexul era privit ca un subiect tabu, acest lucru nu se intampla si in India. Aici a fost vazut ca un lucru placut zeilor, si ca o celebrare a creației umanitatii de catre aceleasi zeitati. Aceasta filosofie este cuprinsa si intr-un text religios in esenta, dar care a devenit un veritabil manual de educatie sexuala general acceptat in ziua de azi, Kama Sutra. Textele filozofului Vatsyayana – autorul Kama Sutrei – nu erau singulare in India secolului VI cand au aparut. Ele au devenint celebre in lume dupa ce au fost transcrise in chineza si aduse, pe Drumul Matasii, pana in Europa și nordul Africii. De altfel, mentiuni asupra sexualitatii se regasesc in scrierile indiene inca din perioada 1700 – 1400 i.e.n, in renumitele Vede, Mahabharata si Ramayana, cu mult inainte de aparitia Kama Sutrei. Templu Kandariya Mahadeva este considerat un exemplu al artei arhitectonice din India medievala, acesta fiind ridicat in jurul anilor 1025 – 1050 din porunca regelui Vidyadhara, rege din dinastia Chandella. De fapt, Kandariya este cel mai mare dintre cele 85 de temple care alcatuiau complexul Khajuraho (capitala a regatului in timpul dinastiei Chandella), temple din care astazi se mai pastreaza doar 20. Kandariya Mahadeva templul placerilor interziseRecunoscuti pentru apetenta lor pentru arta si pentru numarul urias de temple ridicate in cei 500 de ani in care au influentat destinele Indiei, monarhii din dinastia Chandella s-au intrecut in a lasa posteritatii unele dintre cele mai frumoase constructii realizate vreodata. Este si cazul templului Kandariya Mahadeva (kandara inseamnă “pestera”, in timp ce Mahadeva este o alta denumire a zeului Shiva), constructie remarcabila, sapata intr-un bloc urias de piatra, dedicata zeului Shiva si sotiei sale Parvati. Templul, are o inaltime maxima de  31 de metri, si este impodobit cu 84 de coloane. Pe acestea apar nu mai putin de 646 de statui, alaturi de care se pot numara inca 226 de reprezentari ale zeilor, care se regasesc in interiorul templului, precum si un urias lingam, stravechi simbol falic indian ce sublinia natura infinita a zeului suprem, Shiva. De altfel, el s-a vrut o reprezentare a muntelui sfant Meru, munte sfant al aceluiasi zeu.

In mod intentionat, cei care au construit templul au facut in asa fel incat, privit frontal, el sa nu ofere privitorului niciuna dintre scenele atat de controversate, ce detaliaza actul sexual. Chiar si astazi, motivul pentru care templul indian a fost impodobit cu sute de scene erotice reprezinta un mister pentru templul placerilor interzise, india,specialistii. Unii dintre ei sustin ca statuile simbolizeaza nunta dintre cei doi zei, Shiva si Parvati, idee argumentata prin numeroasele fresce care ii reprezinta pe cei doi. Localnicii insa, sustin ca imaginile simbolizeaza unirea intima dintre doua simboluri diametral opuse – Shiva ( constiinta si principiul masculinitatii pe de o parte) si Parvati (energia si principiul feminitatii ). O alta probabila explicatie este aceea, ca, sculpturile erotice, sunt simboluri ale fertilitatii, abundentei si norocului. Si totusi, motivul pentru care multe dintre statui infatiseaza mai mult de doi parteneri si pozitii sexuale inspirate de yoga ramane si azi un mister. Indiferent care ar fi raspunsul, statuile raman o celebrare a frumusetii femeii si a dragostei in toate formele ei.

loading...

Doneaza pentru a sustine proiectul TeoriiSecrete

Choose currency

Enter amount

De asemenea, ai putea dori...

Close