Site icon Teorii Secrete

Rustem Pasa si Mihrimah Sultan, adevarata poveste

Rustem Opukovici, pe numele sau intreg, s-a nascut in jurul anului 1500 la Skradin, in Croatia. De origine croat crestin, venise la Constantinopol la varsta de 11 ani, fiind unul dintre copiii luati ca tribut de catre turci. Odata sosit in capitala otomana nu a fost destinat instructiei de ienicer ci celei de devchime, adica instruirii pentru a servi in administratia imperiului. Toti copiii luati ca sclavi prin tribut erau convertiti la islam, indiferent de directia in care erau instruiti. Inteligent, perseverant si abil, Rustem a reusit sa se ridice de la conditia de simplu sclav la cea de guvernator a unei provincii si, mai tarziu la cea mai inalta demnitate in stat, cea de Mare Vizir. Urcand treptele ierarhiei otomane, Rustem ajunge in pozitia de a cere mana printesei imperiului, Mihrimah.

Mihrimah a fost singura fiica a cuplului imperial otoman, nascuta in ziua de 21 martie 1522. Numele ei semnifica intocmai data nasterii acesteia, adica echinoctiul de primavara,

Mihrimah

insemnand Soare si  Luna. Sultanul Suleyman avea o sensibilitate deosebita pentru singura sa fiica, acesta luand-o pe Mihrimah, in calatoriile acestuia in intregul Imperiu Otoman. Este mentionat in literatura persana  ca a calarit alaturi de Suleyman pe un armasar pur sange arab, numit Batal, in batalia de la Gizeh, in nordul Egiptului. Casatoria dintre Rustem si Mihrimah, s-a transformat treptat dintr-un mariaj aranjat, uneltit de sultana Hurem (Roxelana), sotia sultanului Suleyman Magnificul,  intr-un mariaj de atasament si de iubire, conform celor afirmate de istoricii vremii. Alegerea lui Rustem ca ginere a făcut-o experimentata mama Hurem, care a intuit calitatile lui politice si de ambitie. Sultanul Suleyman a fost convins de Hurem, care avea deosebite calitati diplomatice si o influenta hotaratoare asupra lui.

Mihrimah si Rustem s-au casatorit la 26 noiembrie 1539, in timpul fastuoasei ceremonii organizate pentru circumcizia printilor imperiali Baiazid si Cihangir. La data casatoriei Rustem avea 39 de ani, iar Mihrimah numai 17 ani. Dotati amandoi cu o inteligenta superioara, au devenit doua personalitati redutabile, care nu ar fi precupetit nimic in goana lor pentru putere. In inima lui Mihrimah n-a mai fost loc multa vreme de alta iubire decat cea pentru Rustem, dar s-a vorbit si despre o anumita slabiciune pentru arhitectul sef al imperiului, Mimar Sinan. Acesta, nascut in 1489/1490, avea totusi o varsta foarte inaintata in anul casatoriei lui Mihrimah, asa ca nu a putut fi vorba de o afectiune, ci numai de o bunavointa a printesei. In calitate de sot al fiicei sultanului, a primit titlul de „Damat”, adica ginerele Dinastiei, de aceea istoria il va cunoaste si sub numele de Damat Rustem Pasa.

Rustem Pasa

In copilarie si in adolescenta, Mihrimah purtase un atasanent puternic fata de fratele sau mai mare, Mustafa, fiul altei mame, Mahidevran, si cel care, de drept, ar fi trebuit sa mosteneasca tronul otoman. Dupa casatorie tanara Mihrimah si-a schimbat atitudinea. A devenit, incetul cu incetul, partasa la uneltirea mamei sale pentru uciderea si eliminarea lui Mustafa, pentru a elibera drumul spre tron unuia dintre fii acesteia. Profitand de dragostea pe care i-o purta tatal sau, sultana Mihrimah a reusit sa-si impinga sotul cat se poate de sus, pentru ca din pozitia de Mare Vizir (1544) sa aiba puterea de a schimba destinul printilor. Complotul invinovatirii lui Mustafa a reusit si printul a fost executat, insa revolta ienicerilor dat peste cap, planurile triumviratului Hurem, Rustem si Mihrimah. Suleyman i-a restrans lui Rustem Pasa prerogativele si chiar, ulterior, l-a schimbat din functie, in 1553. Insa in 1555, cele doua puternice femei au reusit sa-l impuna din nou la conducerea divanului, pentru incă 6 ani, pana la sfarsitul vietii (1561). Cuplul Rustem-Mihrimah a reusit sa adune o avere colosala in cei 22 de ani de convițuire. Au detinut 5 seraiuri, 815 ferme, 476 de mori de apa, 1.700 de sclavi, 2.900 de cai, 1.106 de camile si inca o multime de alte animale.

Moscheia Rustem Pasa

La acestea s-au adaugat bani, bijuteri, haine brodate cu fir de aur, vesela de aur si argint, etc. Impreuna au reusit sa construiasca o avere uriasa, Rustem a fost cotat ca fiind aproape tot atat de bogat ca si sultanul Suleyman, si un formidabil capital de putere. Inainte de intra in ultimul sau an de viata si de Mare Vizir, in 1560, Rustem Pasa i-a cerut arhitectului Sinan Mimar sa-i construiasca o moschee, una atat de frumoasa cum nu era alta la Istanbul. Constructia si impodobirea acestei cladiri impunatoare cunoscută sub numele de Rustem Pasa Camii, a durat patru ani. Moscheea este situata in cartierul Eminou si este faimoasa pentru valoroasa ei faianta cu glazura albastra de Iznik, desenata cu garoafe, lalele, lacramioare si crini, ca si pentru terasa de unde se considera ca se cuprinde cea mai frumoasă priveliste asupra Cornului de Aur. Din pacate, Rustem nu avea sa o vada finalizata. Marele Vizir, ginerele Dinastiei otomane, a murit in iulie in 1561, iar moscheea a fost inaugurată abia in 1564. Rustem și Mihrimah au avut impreuna o fiica, numita Ayse Humasah, după numele bunicei sale, mama lui Suleyman Magnificul, si doi fii, Murad si Mehmet

Exit mobile version