In aceste conditii, Suleyman pleaca din Istanbul in fruntea armatei la 1 mai 1566. Falnicul armasar pe care l-a calarit la iesirea din capitala a fost repede inlocuit cu o caleasca si apoi cu o litiera. Cand traversa localitati mai importante sau doar pentru a infirma barfele, isi relua locul in sa. Langa Belgrad, sezand pe tronul sau de aur, l-a primit pe Ioan Sigismund Zapolya, regele Ungariei si adversarul lui
Momente de ingrijorare au fost atunci cand si-a anulat in ultimul moment prezenta de la prima rugaciune de vineri sustinuta in nou-construita moschee din Szigetvar. A doua zi a supravegheat sedinta divanului imperial, insa dintr-o camera separata. Spiritele, daca devenisera usor agitate, au fost calmate pe 18 octombrie, atunci cand trupele si-au primit solda. Dupa ce au fost terminate reparatiile cetatii Szigetvar, sultanul a decis sa se intoarca in capitala din cauza incheierii sezonului de razboi, promitand sa se intoarca la primavara. Suleyman a plecat la drum cu tot fastul unui mare invingator, in zgomotul tobelor si trompetelor, arborand steaguri cu versete din Coran, inconjurat de dregartori calare. Marele vizir Sokollu se apropia din cand in cand de caleasca pentru a se sfatui cu sultanul.
Trecand raul Sava, marele vizir a hotarat sa dezvaluie marele secret. Cu cateva ore inaintea rasaritului, in jurul calestii imperiale, unde de obicei stateau apropiatii sultanului, un grup de cantareti invocau numele lui Allah si recitau versuri din Coran. Vestea mortii lui Suleyman, a cutremurat intreaga oaste. Sultanul incetase din viata in noaptea dintre 6 si 7 septembrie, chiar inaintea atacului decisiv impotriva Szigetvarului, iar Sokollu a anuntat tragicul eveniment abia dupa 48 zile! Moartea sultanului a fost ascunsa prin iscusinta marelui vizir care a infasurat trupul lui Suleyman in asternuturi imbibate cu ulei parfumat, l-a asezat pe un pat langa fereastra cortului si la sprijinit cu perne, pentru ca ostenii sa-si vada conducatorul veghind asupra lor. Scrisorile trimise după victorie au fost scrise de Sokollu, care cunostea bine scrisul defunctului.
Insa de ce a ales Sokollu sa ascunda moartea sultanului atat de mult timp, mai ales ca islamul prevede ca mortul sa fie ingropat pana la apusul soarelui?. Evident, nu putea anunta moartea sultanului chiar inaintea atacului deoarece soldatii ar fi abandonat orice actiune militara. Apoi, marele vizir cunostea foarte bine obiceiurile succesiunii in statul otoman.
Selim fiul lui Sueyman, ramasese singurul fiu al lui Suleyman, Mustafa şi Bayezid murind cu cativa ani inainte. Astfel, problema succesiunii nu era asa delicata, insa la momentul mortii tatalui sau, Selim se afla in Anatolia, iar proclamarea noului sultan in fata armatei era esentiala pentru a evita o revolta.
In acest fel, Sokollu a trimis solie dupa Selim sa vina degraba spre Belgrad, timp in care el va ascunde moartea sultanului. De aceea, dupa ce a trecut de Sava si se indrepta spre Belgrad, vizirul a anuntat tragicul eveniment.
sursa: historia