teoriisecrete.ro Web analytics

... ...

Cum au secat rusii Marea Aral

Marea Aral 1970

Marea Aral 1970

Cum au reusit rusii sa sece Marea Aral….
Marea Aral, era in anul 1960, un lac sarat in Asia Centrala,la granite Kazahstanului cu Uzbekistanul, al patrulea lac ca intindere din lume, dupa Marea Caspica, Lacul Superior si Lacul Victoria, cu o suprafata de circa 68000 km patrati, cam de doua ori suprafata Moldovei, si o adancime maxima de 69 metri. Este alimentat de râurile Amu Darya şi Syr Darya. Aralul era renumit în fosta Uniune Sovietica pentru resursele sale piscicole şi pentru staţiunile de pe coasta sa de sud.
Apa acestuia era de un albastru intens, iar in zilele insorite, apa fiind foarte limpede, se putea zari fundul apei pana la o adancime de 25 metri, temperature apei atingea in lumile de vara si 30 grade Celsius.
Totul a inceput in anii 1960, atunci cand Uniunea Sovietica a demarat un proiect de anvergura de redirijare a celor doua  rauri. Aceste cursuri de apa din zona au fost redirijate pentru a deservi locuitorilor din zona, astfel incat regiunea desertica sa poata fi locuibila, iar terenul arid sa fie transformat intr-unul agricol.
Pana atunci, insa, cele doua rauri, Syr Darya si Amu Darya se varsau in bazinul de jos al Marii Aral si intretineau una dintre cele mai intinse mari din lume.

Daca realizarea sistemului de irigatii a transformat zona desertica in una fertile, costul platit a fost unul scump, Marea Aral a inceput sa sece, nemai fiind alimentata de cele doua rauri.
La inceputul anilor 2000, lacul era o fractiune din suprafata pe care o avea la inceputul anilor 1960.

Evolutia Marii Aral intre anii 2000-2013

Evolutia Marii Aral intre anii 2000-2013

De departe cel mai devastator moment al marii a avut loc in intervalul 2005-2009, atunci cand seceta puternica a redus semnificativ debitul unuia din cele doua rauri. Mai apoi, in perioada 2009-2014 debitul raurilor a fluctuat masiv.
Seceta din 2014 din regiunea respectiva a facut ca pentru prima oara in istorie, Marea Aral sa sece complet, fundul fostei mari fiind astazi un imens desert, fresarat cu epave ale fostelor nave comerciale si de pescuit.

loading...

Doneaza pentru a sustine proiectul TeoriiSecrete

Choose currency

Enter amount

De asemenea, ai putea dori...

Close